Perjalanan Ini

Perjalanan Ini

Koleksi

Saturday, May 30, 2009

Quotation-quotation Pembakar Jiwa II




Bismillahirrahminirrahim...

Syukur kepada-Nya...
- IB Exam sudah selamat dijawab...Doakan semoga mendapat keputusan terbaik ye =)
- Kem BTN selamat ditempuhi...

Maka, dengan ini, tamatlah fasa ke-8 dalam kehidupan diri:
Fasa 1 - Sebelum tadika
Fasa 2 - Semasa tadika (Tadika Koperatif Minden, USM)
Fasa 3 - Sekolah rendah (SK Minden Height)
Fasa 4 - Menengah rendah (SMK Penang Free)
Fasa 5 - Menengah atas (MRSM Langkawi)
Fasa 6 - Cuti selepas SPM (PLKN)
Fasa 7 - Hidup di Matrikulasi Penang (2-3 minggu sahaja)
Fasa 8 - Hidup di Kolej MARA Banting

Fasa 8 yang sungguh bermakna dalam hidup... Mengapakah demikian? Tidak akan diceritakan pada kali ini, tetapi insya-Allah, dalam post-post yang akan datang...

Inilah antara kata-kata hikmah yang diperoleh hasil daripada kehidupan di KMB:

"Berfikir, jangan beri alasan untuk tidak berfikir"
- Zayd Umair

"Kalau tidak ubah pemikiran, jangan harap hendak satu saf dengan saya"
- 'Ammar Roslizar

"Cintailah dirimu sendiri sebelum mencintai diri orang lain"
- Farid Wajdi

"Kita jumpe esok/lusa di kota London ye"
- Amri Rahamat (senior KMB di Univ Coll London)

"Jangan melihat politik hanya sekadar berpandukan isu"
- 'Ammar Roslizar

"Kita sebagai da'ie kena ikut mana yang betul, dan tidak ikut apa yang salah"
- 'Ammar Roslizar

"Besarkan ruang lingkup pemikiran, nescaya had pemikiran akan dapat ditingkatkan"
- Zayd Umair

"Perjalananmu jauh, tetapi itulah yang dituntut olehmu..demi mengejar sinar di hujung destinasi..."
- Wallpaper Seni Kehidupan

"Dan (ada lagi) kurnia yang lain yang kamu sukai, (iaitu) pertolongan dari Allah dan kemenangan yang dekat (waktunya), dan sampaikanlah berita gembira kepada orang-orang yang beriman"
- [As-Saff, 61 : 13]

"Wanita-wanita yang keji adalah untuk laki-laki yang keji, dan laki-laki yang keji adalah buat wanita-wanita yang keji (pula), dan wanita-wanita yang baik adalah untuk laki-laki yang baik dan laki- laki yang baik adalah untuk wanita-wanita yang baik (pula). mereka (yang dituduh) itu bersih dari apa yang dituduhkan oleh mereka (yang menuduh itu). bagi mereka ampunan dan rezki yang mulia (surga)."
- [An-Nur, 24 : 26]

"Katakanlah: Sesungguhnya sembahyangku, ibadatku, hidupku dan matiku hanyalah untuk Allah, Tuhan semesta alam."
- [Al-An'am, 6 : 162]

10 comments:

Yard said...

amin.. smoga dpt result mantop2

ahmadfaridwajdi said...

assalamulaikum..bley ek enta quote tu sume?
sama2 lah kita istiqamah n tsabat di atas jalanNya ini..insyaAllah..amin..ukhuwah fillah..
nk promote buku baru ni,,tajuk ye,"pemilik cintaku setelah Allah dan Rasul"..

Rhazes said...

amar n faridwajdi pnye word same ngn aku kpd kau
haha

PeRaNTaU said...

salam...

to yard : doakan ye..!

to farid : buku baru pula? boleh je kalau nak cari...

to ali : ade ke? bile lu gitaw? haha...papepon ali ensem!

RaveHeartz said...

Chem, nak air dah terbakar dah semangat nh, rase-rase dah hampir rentung la...
Cepat-cepat,
Air!!!

PeRaNTaU said...

ha3...

takde aa sampai kua api daripada dalam badan kan...

sekadar perkongsian...mereka yang memberi kata-kata itu bukan calang-calang manusia, mereka hebat!

RaveHeartz said...

Ya, mereka hebat..Rugi benar aku sebab dapat kenal lebih dengan dorunk n ko waktu matahari dah mula berlabuh

PeRaNTaU said...
This comment has been removed by the author.
PeRaNTaU said...

diri ini tidak ada apa2...kerana hanya mampu menulis...

mereka itu yang hebat...pemikiran mereka jauh ke hadapan...

dirimu juga hebat...lantang bersuara kerana kebenaran...

kita sudah pasti berjumpe lagi...yakinlah...

rujuk 47:7
"Allah menolong mereka yang menolong agama-Nya, dan meneguhkan keadaan mereka..."
(mafhum ye...makne sebenar tak brapa ingat...)

zaid jasmin said...

ske blog ank..ada nasyid2...

(cam ne nak buat)...=)