Perjalanan Ini

Perjalanan Ini

Koleksi

Tuesday, July 7, 2009

Saksi =)



Bismillahirrahmanirrahim...

Lokasi: Masjid Al-Malik Khalid, USM, Pulau Pinang
Jam: 2.30 petang, 7 Julai 2009

Baru sahaja diri ini menyelesaikan solat sunat qabliyah Zohor, tiba-tiba berdering telefon bimbit di dalam poket. Kelihatan ayah menelefon. Maka, inilah dialognya:
(dipendekkan untuk tidak memanjangkan...lebih kurang inilah dialognya):

(intro tidak disertakan)
Ayah: Tadi Papa telefon kolej tadi.
Diri: Ye ke?
Ayah: Berapa markah untuk fly?
Diri: 35.
Ayah: Nak tahu abang dapat berapa?
Diri: Haa? Papa tanya ke?
Ayah: Tadi Papa telefon kolej.
Diri: Erm, berapa?
Ayah: Abang rasa abang dapat berapa?
Diri: Erm, tak tahu...
Ayah: Orang tu cakap, 39/45.
Diri: Haa? Betul ke? Betul ke?
Ayah: Iya.
Diri: Betul ke? Betul ke??
Ayah: Iya. So, you've made it!
(akhir perbualan juga dipotong)

Ya Allah, betapa terkejutnya dan betapa gembiranya diri ini ya Allah. Syukur kepada-Mu! Kesahihan keputusan diketahui pada malam harinya. Alhamdulillah...
Dan, pada malam itu, kelihatan dua insan, ayah dan ibu, sangat-sangat bergembira, hinggakan air mata kegembiraan dapat dilihat pada wajah mereka...
Subhanallah...puas hati diri, menggembirakan mereka!

Ya Tuhan kami, beri ampunlah kepada aku dan KEDUA IBU BAPAKU dan sekalian orang-orang mukmin pada hari terjadinya hisab (hari kiamat)" [Ibrahim, 14 : 41]




Dan selepas itu, diri melaksanakan solat fardhu Zohor, berjemaah dengan memasuki saf yang sedang melaksanakan solat mereka...
Air mata kegembiraan dapat dirasakan kehadirannya...

Di situlah diri ini mendapat berita gembira. Di suatu masjid yang menyaksikan diri ini mencari ketenangan selama mana tempoh cuti, bermula selepas jaulah. Bukan bermakna diri ini bermalam di masjid itu selama mana tempoh yang dinyatakan. Tetapi, masjid itulah menjadi saksi diri ini mula melonjakkan paradigma solat berjemaah semasa cuti di rumah. 4 daripada 5 waktu insya-Allah dilaksanakan di sana (atau di surau berhampiran rumah, tetapi majoritinya di masjid itulah meskipun masjid itu jauh sedikit daripada surau, kerana diri merasa lagi seronok sebenarnya solat di masjid itu), dengan solat Subuh sahaja masih belum dapat sampai lagi - di rumah sahaja. Sedangkan kalau sebelum ini, hanya solat Isya' sahaja yang dilaksanakan berjemaah, itu pun dengan mengikut ayah ke surau berhampiran rumah... Betapa lemahnya diri ini...

Memang Allah telah 'set'kan di masjid itulah diri ini menerima berita gembira itu. Masjid yang menjadi saksi atas anjakan paradigma...
Betapa cantiknya urutan peristiwa disusun oleh Allah...alhamdulillah! =)

Dengan ini, Allah memilih diri ini. Bukan hanya untuk berjaya di arena IB.
Namun, Dia telah memilih diri ini untuk bersama-sama menyebarkan risalah-Nya di bumi United Kingdom, insya-Allah, di University of Manchester (sekiranya tiada halangan lain...)

Terima kasih Allah, Engkau memang penunai janji-Mu...itulah kebenaran!

Terima kasih ayah dan ibu, kalian sentiasa memastikan diri ini berjalan ke destinasi...

Terima kasih guru-guru (Pn. Nurul Aisya - Malay; Pn. Aqyn & Pn. Shereen - English; Pn. Mawarzah - Business; Pn. Norhidawati - Mathematics; En. Badar - Statistics; Pn. Marzini, Pn. Adilah & Pn. Mazwiyan - Physics; Pn. Hazlina, Pn. Punia & Pn. Rozliana - Chemistry; Pn. Najihah - EE Malay; Cik Fazlinda - ToK; serta Pn. Fauziah - Mentor)...kerana kalianlah, diri ini dilengkapi sinar ilmu...

Terima kasih rakan-rakan, kalianlah menjadikan hidup ini amat-amat bermakna...

Ya Rabb, tetapkanlah diri ini sentiasa tsabat di jalan ini...
Ya Rabb, jauhkanlah diri ini daripada futur (lemah)...
Ya Rabb, ikhlaskanlah hati ini dan jauhkanlah daripada riya', ujub dan takabbur...
Ya Rabb, jadikanlah diri ini manusia berjaya, di dunia dan akhirat...

"Berdoalah kepada-Ku, niscaya akan Kuperkenankan bagimu. Sesungguhnya orang-orang yang menyombongkan diri dari menyembah-Ku akan masuk neraka Jahannam dalam keadaan hina dina" [Al-Mu'min, 40 : 60]

9 comments:

ibnzakaria said...

Tahniah bro.. Sket lagi.. haha

Sang Pujangga said...

tahniah...dengan itu kita bertukar tempat...aku sbg insan paling koyak...hu3..(jgn risau..aku masih tersenyum kerana aku ada Allah bersama)

PeRaNTau said...

mon...aku taw ko ensem =)

takde koyak2...=)

nanti ada masa kita kuaq nak? =)

shahkang said...

tahniah chem
jumpa di sana

payidnazmi said...

tahniah bro!!

PeRaNTau said...

@ shahkang... ha3, iA...kat sana ready a aku nk lepak2 bilik ang lg ye...hidupkn blik semangat b111 dan b112 kmb =P

@ payid...srupo kat mung...tahniah juga =)

musyajoh said...
This comment has been removed by the author.
musyajoh said...

Silap, silap. Tak nampak. Tadi rasa macam tertinggal nama chekgu.

PeRaNTau said...

he3...

memang tertinggal sorang =P

dah edit