Perjalanan Ini

Perjalanan Ini

Koleksi

Monday, June 9, 2008

Kenangan...ISK



KEGEMILANGAN

571 M - Kelahiran Rasulullah
610 M - Turun wahyu pertama kepada Rasulullah (Al-Alaq: 1-5)
610-623 M - Dakwah di Mekah (sulit 3 tahun, terbuka 10 tahun)
623 M - Hijrah ke Madinah
625 M - Perang Badar (perang pertama Islam, 313 Muslimin vs 1000 kafir – menang)
631 M - Pembukaan Kota Mekah
632 M - Rasulullah wafat

623-661 M - Zaman Khulafa’ ar-Rashidin
- Penaklukan Baitul Maqdis oleh Khalifah Umar (638 M)
- Peluasan Islam ke seluruh Tanah Arab & Afrika Utara
- Kemenangan atas kuasa Parsi dan Byzantine/Rom

661-750 M - Zaman Khilafah Bani Umayyah
- Peluasan Islam dari Sepanyol hingga ke India

750 – 1258 M - Zaman Khilafah Bani Abbasiyyah
- Baghdad masyhur sbg tpt ilmu, budaya
- Perkembangan ilmu luas (Baitul Hikmah, ilmuan2 Islam, penterjemahan, dsb)
- Islam meliputi Al-Andalus (Sepanyol) hingga ke India
- Al-Andalus jadi pusat ilmu sedunia (ada universiti, library besar, ilmuan2 Islam) – abad 10-11

1095-1192 M - Perang Salib meletus (Pope Urban II cetus)
1099 M - Baitul Maqdis jatuh ke tangan Tentera Salib (Perang Salib I)
1187 M - Salahuddin Al-Ayyubi menawan semula Baitul Maqdis (Perang Salib II)
1192 M - Tentera Salib (negara2 besar Eropah) cuba tawan Baitul Maqdis (Perang Salib III) – tentera Salib kalah

1299-1924 M - Zaman Khilafah Bani Uthmaniah (Kestabilan tamadun Islam)
1453 M - Sultan Muhammad Al-Fatih menawan Constantinople

KEJATUHAN
1236 M - Al-Andalus ditawan sepenuhnya kuasa Reconquista (Kristian Sepanyol – Ferdinand III)
1258 M - Kejatuhan Baghdad ke tangan tentera Mongol
1924 M - Penghapusan system khilafah oleh Mustafa Kamal Ataturk
Abad 19 & 20 - Peluasan imperialisme dan pengaruh Barat ke seluruh dunia + kemerosotan Islam

Sesaje letak post ni...mengenang kembali sejarah kita, selaku umat Islam, umat Nabi Muhammad SAW...

Cuba fikir, mengapakah kita sekarang berada pada keadaan yang rendah?
Apakah bilangan kita sedikit? Tentulah tidak, padahal kita ramai sekarang, tetapi hanyalah seperti buih-buih di lautan...

Maka, marilah sama-sama kita bangun semula, dan marilah kita sama-sama tegakkan Islam di bumi ini...!

Sesungguhnya Allah SWT telah janjikan kemenangan kepada kita:
"Dan ada lagi limpah kurnia yang kamu sukai, iaitu pertolongan dari Allah dan kemenangan yang cepat (masa berlakunya). Dan sampaikanlah berita yang mengembirakan itu kepada orang-orang yang beriman." [As-Saff, 61:13]

Tetapi, kemenangan itu tidaklah boleh dicapai, sekiranya ummah tidak kembali kepada akidah dan akhlak yang sebenar, dan keluar daripada gelomang kejahilan:
"...Sesungguhnya Allah tidak akan mengubah keadaan sesuatu kaum sebelum mereka mengubah keadaan diri mereka sendiri...." [Ar-Ra'd, 13:11]

Wallahualam....

6 comments:

humaYra =) said...

assalamu'alaikum.. am i the first one yg bg comment kat blog ni yay! haha.. alhamdulillah.. truskan menulis.. islam akan tersebar dengan mata-mata pena rite..manusia kini makin derita n sakit jiwa di luar sana.. mencari-cr ketenangan...kter kene tolong diorg sumer..InsyaAllah besama kita zahirkan mimpi untk dpatkn UA menjadi kenyataan =)

PeRaNTaU said...

wa'alaykumsalam...

yep, the first, sbb blog ni baru established arini, 9/6/2008...

tetiba rasa nak menulis, memandangkan tgk ramai yang mula rajin buat2 blog ni...

insya-allah....zahirkan mimpi jadi nyata...

mintak tolong bimbing yer diri ini...baru belajar...dan tidak banyak mengetahui

rijal_dakwah said...

alhamdulillah, satu lagi medium berfikir telah terbuka utk kita sama2 berfikir akan kbahagian manusia spertimana ISLAM berada puncak dan sekalian manusia hidup aman tanpa kemiskinan dsb..

kalau bukan sekrg bile? kalau bukan kite siape?

UMAH said...

salam perjuangan dari perantauan (moscow)..
hehe..
chayo chem!!isyh2..nasyid nih m'nyebakkan lg m'harukan aku..aku x lyn slalunya..
skadar b'kongsi p'alaman ak dpt ISK ak kat autumn retreat moscow tahun lepas..
paling x lupe, ada ukhti tu ckp kat aku 'truskan b'kerja iman'.
aku mmg ingat lah momnet die ckp kat aku..
isyh, sayu gila..
betapa b'sabarnya mereka yg m'perkenalkan aku kpd dakwah..
sengal2 aku b'gelumang dlm jahiliyah..
(skang pn ade lagi karat2 nya)
lagu ape ko psg ni chem..
tear gland aku contract nk kuar ayaq mata!!
pepon, truskan menulis chem!!
aku mmg syok tgk blog2 mereka di kmb..
jemaah ruh deyh..
bile tgk facebook kwn2 lain, ramai yg leka dgn mainan.. (sila rujuk muqadimah fi zilail by syed qutb)
wassalam..
(lagu yg t'psg skang - kasih-kekasih..ni mmg aku tak lyn..aku tutup blog ko skang jugak utk makan sahur)

日月神教-任我行 said...

AV,無碼,a片免費看,自拍貼圖,伊莉,微風論壇,成人聊天室,成人電影,成人文學,成人貼圖區,成人網站,一葉情貼圖片區,色情漫畫,言情小說,情色論壇,臺灣情色網,色情影片,色情,成人影城,080視訊聊天室,a片,A漫,h漫,麗的色遊戲,同志色教館,AV女優,SEX,咆哮小老鼠,85cc免費影片,正妹牆,ut聊天室,豆豆聊天室,聊天室,情色小說,aio,成人,微風成人,做愛,成人貼圖,18成人,嘟嘟成人網,aio交友愛情館,情色文學,色情小說,色情網站,情色,A片下載,嘟嘟情人色網,成人影片,成人圖片,成人文章,成人小說,成人漫畫,視訊聊天室,性愛,性感影片,正妹,聊天室,
情色論壇

文章 said...

餐飲設備 製冰機 洗碗機 咖啡機 冷凍冷藏冰箱 蒸烤箱 關島婚禮 巴里島機票 彈簧床 床墊 獨立筒床墊 乳膠床墊 床墊工廠 產後護理之家 月子中心 坐月子中心 坐月子 月子餐 銀行貸款 信用貸款 個人信貸 房屋貸款 房屋轉增貸 房貸二胎 房屋二胎 銀行二胎 土地貸款 農地貸款 情趣用品 情趣用品 腳臭 長灘島 長灘島旅遊 ssd固態硬碟 外接式硬碟 記憶體 SD記憶卡 隨身碟 SD記憶卡