Perjalanan Ini

Perjalanan Ini

Koleksi

Monday, June 9, 2008

Harga minyak naik....tak patut betul


Bismillahirrahmanirrahim...kali ini kita bincangkan mengenai hal ehwal semasa pula yer...

Straight to the point, memang tajuk ada justifikasinya. Kenapa kerajaan perlu menaikkan harga minyak secara drastik dan tiba-tiba? Diri ini menulis dengan pengetahuan yang tidaklah seberapa, jadi, perbetulkanlah apa yang salah yer... Ini hanyalah pendapat semata-mata.

Satu justifikasinya mengapa kerajaan tidak patut menaikkan harga minyak ialah negara kita ini merupakan negara pengeksport minyak, di mana minyak dari negara kita disalurkan keluar. Adakah logik sekiranya negara pengeluar minyak mengenakan harga minyak yang tinggi kepada rakyatnya? Tidak. Ya, kerajaan membandingkan harga minyak di negara kita dengan negara-negara lain yang lebih tinggi, seperti Thailand dan Singapura, tetapi, persoalannya, adakah Thailand dan Singapura merupakan pengeksport minyak? Jawapannya tidak, negara-negara tersebut merupakan pengimport minyak. Maka, logiklah negara-negara tersebut mengenakan harga minyak yang lebih tinggi kepada rakyatnya. Ini adalah kerana negara-negara tersebut perlu membayar kos-kos mengimport minyak kepada negara yang mengeksport minyak kepada mereka.

Tetapi kita? Adakah patut kita melabelkan negara kita setaraf dengan negara-negara yang mengimport minyak? Tidak. Tetapi, kerajaan sepatutnya membandingkan negara kita dengan negara pengeluar minyak yang lain...seperti negara-negara di Timur Tengah. Kalau hendak dibandingkan harga minyak, harga minyak di negara kita jauh lebih tinggi berbanding negara-negara sedemikian.

Perbandingan harga minyak...Malaysia vs Negara2 pengeluar minyak
UAE– RM1.19/litre Eygpt– RM1.03/litre Bahrain– RM0.87/litre Qatar– RM0.68/litre Kuwait– RM0.67/litre Saudi Arabia– RM0.38/litre Iran– RM0.35/litre Nigeria– RM0.32/litre Turkmenistan– RM0.25/litre Venezuela– RM0.16/litre MALAYSIA– RM2.70/litre

Itu satu. Satu lagi persoalan ialah mengenai Petronas (kepada semua member Petronas yang membaca, mintak maaf ye...). Kerajaan kata negara akan bankrap kalau harga minyak tak dinaikkan. Tengok, Petronas setiap tahun mendapatkan keuntungan berpuluh, jika tidak berbillion ringgit. Dan, keuntungan sebanyak itu diperoleh, meskipun harga minyak di negara ini disubsidikan menjadi harga rendah (yakni, sebelum kenaikan harga mendadak tersebut). Setelah pengurangan subsidi dan kenaikan harga minyak itu, bayangkanlah betapa banyaknya untung Petronas selepas ini. Dan, Petronas lebih kurang 70% milik kerajaan (kalau mengikut kata salah seorang member Petronas). Maka, keuntungan itu sepatutnya sebahagiannya disalurkan kepada kerajaan, dan Petronas sendiri (Petronas pun perlu guna juga keuntungan tu, untuk kekalkan kestabilan business, R&D, cari gali, gaji pekerja, dll), dan kerajaan sepatutnya menggunakan keuntungan itu demi kesejahteraan rakyat, bukannya menghabiskan keuntungan itu untuk projek-projek yang tidak bermanfaat, atau kegiatan-kegiatan lain yang tidak sepatutnya. Bagaikan jatuh ditimpa tangga, itulah nasib rakyat sekarang. Mula-mula kena tanggung kenaikan harga makanan, sekarang minyak pula... Tidak patut betul.

Wahai pemimpin negara, jangan kalian menzalimi rakyat sendiri demi kepentingan sendiri. Ingatlah, kalian akan dibalas oleh-Nya sekiranya kalian benar-benar zalim....



video



video

10 comments:

majin said...

ape cadangan daripada pihak perantau?

PeRaNTaU said...

tukar kerajaan beb...
kita kasi peluang anwar naik...

tapi kita sbg students tgk jela...nak mengundi pun takleh....

- tak suke minyak naik, and tak patut -

nezumirofox said...

haha..slm..ni ka blog br anda?best ka guna bloger?

majin said...

bukan. bukan daripada segi kerajaan. maksud saya adalah apa-apa cadangan daripada pihak perantau tentang kenaikan harga minyak ni?

PeRaNTaU said...

blajo2 le pakai public...

kat kl tu belambak public...

kat penang ni blaja naik bas rapid sudey (gue tak penah naik rapid lagik)

ni aa pluang nak blaja2...kalau minyak murah, takde nak pakai public...

majin said...

memang kat negara maju rakyat dieorang pakai public transport. tapi kalau perantau bukak mata luas2, public transport kite jauh sgt teruk kalau nak compare dengan negara lain yg pakai public transport. kalau sedar laa.

PeRaNTaU said...

that is why before this, i never frequently used public...

dah tau hampeh...

- jom2, naik beskal -

I-SMILE said...

salam..
mmg la malaysia ni negara pengeksport minyak...
but its refining capacity to refine the crude oil into oil barrel is very low even if compared to our small neighbour Singapore...
That's why we need to import the readili-made oil barrels from foreign countries....

hahahahaha
tak bermakna aku ni pro-kerajaan, just some thoughts to ponder upon..
By the waY alternative is always the best option

Fathul Aizat said...

Brother,
Good post but what you heard and read is just the surface of our country's economy machanism. You need to look deeper and there are a bunch more reasons why the government must increase the oil price.At the same time, you need to ask yourself how long should we be dependant on the government for our lavish lifestyle? Rather than going backwards and asking for more subsidies, how about you start being proactive and start coming out with new ideas to reduce our dependency on subsidies? Hey, you're a future engineer, aite? ;)

Khairul Syahir said...

Firstly, I don't think this is true:
"but its refining capacity to refine the crude oil into oil barrel is very low even if compared to our small neighbour Singapore...
That's why we need to import the readili-made oil barrels from foreign countries...."

Petronas exports a portion of its extracted crude oil because our crude oil has got lower sulphur content and thus fetch higher price in the market. Thus, by exporting our crude oil and importing crude oil from other countries for domestic use, we stand to make more profit.

And Kamal, I don't think it is fair to compare petrol price in Malaysia with those in other countries. A country's policies or decisions are affected by damn a lot of things, like population, GDP per capita, national reserve, etc etc. But in context to fuel price, you must look at those countries' crude oil production volume and how much natural reserve on oil & gas they have if compared to Malaysia. You cannot justly compare the pocket money given by a father who is the CEO of a big private company to his son with another father who is working as a clerk in a private company, even though they are both working in the private sector (illustrating the all-too-often argument of asserting a just comparison between fuel price in Malaysia with those other countries simply because Malaysia and those countries are net crude oil exporters).

Please, do read this post: http://www.khairul-syahir.com/?p=170